17.4 C
Constanța
sâmbătă, 19 iunie 2021

Respect, Stanciu și Nedelcearu!

Trebuie citit

După balamucul iscat de arbitrul Colțescu, un alt „scandal” (ghilimelele se impun obligatoriu, pentru orice „bășină”) zguduie fotbalul românesc, și așa praf și pulbere prin prisma rezultatelor.

În chestiunea Colțescu, nu s-a întâmplat nimic. Omul – un arbitru controversat, cu probleme mari, a vrut să se și sinucidă mai demult, cu decizii bizare în meciuri importante – l-a făcut pe unul „negru” că, deh, așa se spune în românește la „negru” – negru. S-a trecut ușor peste faptul că arbitrii internaționali fac instructaje despre cum trebuie să vorbească în contextul noii fandacsii mondiale, în care se dovedește că și Shakespeare era rasist (what?!). Putea să-i spună „de culoare”, mai ales că termenul românesc seamănă izbitor cu jignitorul ”negro/nigro”, cunoscute și de copiii de pe stradă. Să lăsăm atunci, totuși. N-a primit nicio sancțiune.

Noua nebunie pornește de la faptul că doi fotbaliști de la naționala de rușine a României n-au pus, vezi Doamne, cornu și genunchiul în pământ, înainte de începerea meciului cu Anglia. Că așa e acum moda care a înlocuit „ice bucket challenge”, aia cu gheața turnată-n cap, să rămâi idiot pe viață. Acum, toată planeta trebuie să-ți pună țărână în cap, rahat, ce se mai găsește. Un gest simbolic, dar inutil a priori.

Stanciu și Nedelcearu au rămas demni, în picioare. Primul a și explicat de ce: din solidaritate cu un coleg de la Slavia Praga, care a fost suspendat de UEFA 10 meciuri, tot pentru o tâmpenie închipuită, nedovedită. „Am făcut același lucru, cu echipa mea, cu Slavia în sferturi, când am jucat cu Arsenal. Mi se pare normal să fac acest gest pentru colegul meu la Slavia, Kudela, care a primit o suspendare de 10 etape fără nici o probă, doar că a auzit un alt coleg de-ai lui cuvântul acela, pe care nu pot să-l pronunț. Am decis să nu mă pun în genunchi. Nu cred ca acesta este soluția. „Al doilea jucător a fost după părerea mea și mai tare: n-a oferit nicio explicație. N-avea nicio obligație!

De altfel, chiar fanii britanici își huiduie naționala, de fiecare dată când se pretează la fanfaronada asta ieftină. Nu însemnă că sunt rasiști. Nu înseamnă că în Imperiu nu există rasism. Nu înseamnă că dacă nu punem genunchiul jos, dacă nu ne turnăm gheață în cap, suntem rasiști sau nu sprijinim lupta împotriva sclerozei laterale amiotrofice. Doar că nu suntem o turmă. Dacă toți fac la fel, să facem și noi, musai.

Și încă o rugăminte personală: dacă toți poartă ororile alea de pantofi sport Balenciaga, care costă și o mie de euro, hai să nu purtăm și noi…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri