4.4 C
Constanța
luni, 25 octombrie 2021

Impostura, ca vocație politică

Trebuie citit

USR a numit la Iași un subprefect care nu a avut niciodată un  loc de muncă, potrivit dezvaluirea.ro. E vorba despre Ștefan Tanasă, din comuna Popricani, unul din apropiații lui Cosette Chichirău,  șefa USR Iași.

Oameni de partid peste tot

Nicio surpriză. Cine are curiozitatea să intre pe presa locală din fiecare județ, va găsi relatări similare. Cam peste tot sunt figuri de-astea ciudate, recomandate de apartenența politică. Liberalii au desființat, prin Ordonanță de Urgență, până și bruma aia de salvare a aparențelor, care spunea că prefecții și subprefecții sunt funcționari publici și nu (mai) pot fi membri de partid. Dacă PSD făcea chestia asta, #reziștii erau în stradă în secunda doi. La comandă.

Să nu se-nțeleagă că PSD (PDSR) n-a avut, de-a lungul anilor, fețe lungi, în funcții publice. Dar ăia măcar erau comuniști cu ștate vechi și experiență. Îmi vine în minte de exemplu figura „luminoasă” a prefectului Chirobocea… Ceea ce e însă deranjant este că ăștia de azi nu par să aibă o minimă rezervă de cadre. Par căzuți direct din pom, în fotolii importante.

Nici pe stânga, nici pe dreapta, hop și-așa

Așezarea (deja) istorică a partidelor politice contemporane respectă tiparul scenei politice dintotdeauna, din România modernă. Adică ultima sută de ani și ceva. Cetățenii, dacă nu erau de dreapta, erau mai așa, de centru. Stânga era palidă și a fost impusă cu forța de ruși, abia mai târziu. Azi, de treizeci de ani încoace, oamenii sau polarizat pe stânga sau dreapta. Inițial, și într-o puzderie de partide micuțe, care gravitau în jurul celor două trei (când mai exista și PNȚ-CD) importante. „Curățenia” pare să se fi terminat la recentele alegeri parlamentare, când, după UNPR, au dispărut și parazitarele PMP și Pro România. Sperăm că pentru vecie.

Dar, de trei-patru ani, începeau să scoată capul și unii care nu-și găseau locul nici într-o parte, nici în alta. Chipurile nu se regăseau… Relativ tinerei, spilcuiți, noua generație, vezi Doamne. Neo-marxiști, progresiști, liber-schimbiști – cum zicea nenea Iancu. S-a dovedit că-s aceleași loaze profitoare. Oportuniste, supra-auto-evaluați, tupeiști fără limite, pricepuți la toate. Nimic nou sub soare.

Alte măști, aceleași fețe. Dar parcă și mai impostoare.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri