6.4 C
Constanța
duminică, 5 decembrie 2021

Dumitru Viorel Focșa: AUR salută și onorează Ziua Dobrogei!

Trebuie citit

Deputatul AUR Dumitru Viorel Focșa a transmis un emoționant și documentat mesaj, cu ocazia sărbătoririi Zilei Dobrogei:

„Ziua Dobrogei! 143 de ani de la revenirea în hotarul dat de Dumnezeu românilor.

La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!

La 14 noiembrie 1878, tărâmul a revenit la patria-mamă. Dobrogea, ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, a devenit parte a României după Războiul de Independenţă 1877-1878. Costul total, în bani, suportat de cetățenii României a fost estimat la 100 milioane lei aur.Timp de patru secole, Dobrogea a fost sub stăpânire otomană şi s-a numit Kustenge. Unii spun că data la care Dobrogea a intrat sub dominaţia Înaltei Porţi ar fi anul 1416, alţii merg cu patru ani mai târziu. Alţi istorici spun că Dobrogea a intrat treptat sub stăpânirea otomană.

Tratatul de pace dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman a fost semnat la San Stefano și Berlin pe 3 martie 1878. În urma acestui tratat a fost creat Principatul Bulgariei și recunoscută independența Muntenegrului, Serbiei, României. României i se impune cedarea celor trei județe din sudul Moldovei (Cahul, Ismail, Bolgrad). România pierdea Buceagul fiindcă așa dorea Rusia.

Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei drepturi egale, respectarea credinței și asigurarea libertăților cetățenești.

„Soldaţi! Puterile Mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a părinţilor noştri de mai înainte. Azi veți pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! Însă acum veţi merge în Dobrogea, nu în calitate de cuceritori, ci de amici, ca fraţi ai locuitorilor, care de azi înainte sunt concetăţenii noştri.

Soldați! În această nouă Românie veţi găsi o populaţie care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam şi alte credinţe. Toţi aceştia, care devin membri ai Statului român, au aceleaşi drepturi la protecţiunea şi la dragostea voastră… Aşadar, drum bun, soldaţi şi Dumnezeu să vă aibă în pază. Gândul meu vă însoțeşte neîntrerupt. Trăiască România!“

AUR salută și onorează cu prezența astăzi la Tulcea prin participarea parlamentarilor AUR din Constanța și Tulcea în frunte cu cei doi co-președinți, George Simion și Claudiu Târziu.

Trăiască România Mare!”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri