10.4 C
Constanța
vineri, 29 martie 2024

Cum se moare în spitalele din România

spot_img

Trebuie citit

Familia unei paciente în vârstă de 53 de ani care a murit în Spitalul Județean Constanța acuză unitatea spitalicească de faptul că femeia a fost umilită, legată de pat și lăsată fără apă și mâncare. În plus, spun membri familiei, pacienta care era internată în urma unui AVC a fost infectată și cu covid-19 în timpul șederii în spital.

“Se purtau foarte urât cu mama, degradant, umilitor. Stătea cu orele neschimbată, cu zilele, chiar a făcut şi o infecţie, o alergie pe spate, chiar pe tot corpul pentru că a fost neîngrijită. De multe ori mă suna şi-mi spunea: Amalia, nu-mi aduc apă, mor de sete şi eu urma să sun la secţie şi să vorbesc direct cu doamnele asistente. Ele s-au revoltat şi au vrut să se răzbune pe ea. Într-o seară i-au aruncat cu mâncarea pe care a primit-o ca s-o mănânce, au aruncat-o pe jos şi după aceea i-au pus-o în faţă”, a povestit Amalia Tudor, fiica pacientei.

Mărturisirile au fost completate și de convorbirile telefonice înregistrate între ea și mama sa internată în spital. Mai mult decât atât fiica victimei spune că medicul legist le-a confirmat faptul că pe corpul mamei sale existau semne de echimoze și urme de legare la mâini.

„Să contenționezi contrar voinței”

În fața acestor acuzații extreme de grave, directorul spitalului, dr. Tiberiu Tofolean a avut o luare de poziție halucinantă. “Decât să se defenestreze, să sară pe geam cineva, cum am mai avut, din păcate, cazuri, cred că este mai bine să o contenţionezi contrar voinţei”, a declarat acesta, în încercarea de a explica de ce pacienta prezenta urme că a fost legată de mâini.

Astea sunt spitalele din România! Asta primim pentru că lună de lună plătim contribuții la asigurările de sănătate! Astea sunt condițiile de care beneficiem noi, cetățeni dintr-un oraș, municipiu de județ, dintr-o țară din Uniunea Europeană!

„Să contenționezi contrar voinței” spuneți, domnule director? Care ar fi această dorință? Își dorește cineva să se arunce de la fereastră degeaba?! Doar de distracție?!? Doar ca să atragă atenția și să apară la gazetă? Sau cumva tratamentul inuman la care sunt supuși pacienții, umilirea și lipsa totală de empatie, indolența și modul barbar în care sunt tratați pacienții duc cumva la acest deznodământ tragic?

Nu rezultă de nicăieri faptul că pacienta reprezenta un pericol pentru propria persoană și că avea porniri sinucigașe. Era un simplu om bolnav care avea nevoie de îngrijire și atenție. Avea nevoie de servicii medicale elementare, de bun simț și care trebuiau să îi fie asigurate în orice unitate medicală din sistemul public de sănătate.

Ce se întâmplă în Spitalul Județean Constanța nu este de ieri, de azi. Zeci, poate sute de povești similare au fost ascunse sub preș de-a lungul timpului. Alte multe voci care povestesc despre abuzurile și anomaliile care se întamplă acolo nu au fost auzite.  Multe astfel de anchete s-au stins prea repede fără să se găsească vinovați, fără să existe sancțiuni.

Cinismul și impertinența managerului spitalului au continuat cu o altă declarație care a oripilat opinia publică. În privința faptului că un pacient este internat cu AVC și se infectează cu Sars-cov 2, directorul spitalului nu găsește nimic grav.

 „Testul a fost negativ. S-a pozitivat ulterior. Să ştiţi că şi medicii s-au pozitivat în spital. Este totuşi o epidemie şi o pandemie cu care ne confruntăm”

Cu alte cuvinte, este perfect normal din punctul dumnealui de vedere să te internezi cu o afecțiune și să primești „bonus” și un covid. Într-un spital! Adică acolo unde normele de prevenție și igienă trebuie să fie cele mai riguroase. Acolo unde trebuie să-ți găsești salvarea, nu moartea!

Într-o țară normală astfel de gafe și declarații scandaloase ar fi urmate de anchete, sancțiuni, demisii. În România însă se va face un raport sec care se va pune într-un dosar pe care se va așterne praful. Și tot praf se va alege de viețile atâtor oameni care vor ajunge în acel spital și vor avea parte de același tratament și în continuare.

P.S.: Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a postat, pe pagina sa de facebook: „Știrea care circulă în presă despre cazul pacientei de la Spitalul Județean este revoltătoare. Și periculoasă. Pericolul principal este acela de a eroda încrederea în sistemul sanitar, încredere esențială dacă vrem să depășim această pandemie. Acest caz trebuie investigat și cei care vor fi găsiți vinovați, trebuie sancționați aspru și fără întârziere. Tocmai de aceea, am dispus trimiterea Corpului de Control la Spitalul Județean, tocmai pentru a putea aduce lumină asupra acestui caz. Preocuparea noastră este de a reda încrederea oamenilor în sistemul medical, de a le oferi membrilor familiei care și-au pierdut în mod tragic persoana iubită, dreptate și de a-i asigura pe constănțeni că luăm toate măsurile ca astfel de cazuri să nu se poată repeta.”

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri