26.4 C
Constanța
miercuri, 23 iunie 2021

Guvernul maghiar are curajul să blocheze tranzacțiile monopoliste

Trebuie citit

Olandezii au înnebunit de-a dreptul când au aflat că guvernul de la Budapesta a blocat vânzarea subsidiarei din Ungaria a grupului olandez de asigurări Aegon NV către grupul austriac Vienna Insurance Group AG.

La sfârșitul anului trecut, Aegon a anunţat vânzarea operaţiunilor sale din Europa Centrală şi de Est grupului austriac Vienna Insurance, pentru 830 milioane de euro (aproape un miliard de dolari!). Tranzacţia prin care Aegon vindea produsele de asigurări, de pensii şi afacerile din domeniul gestionării de active deţinute de Aegon în România, Ungaria, Polonia şi Turcia urma să se finalizeze în semestrul doi din 2021.

Guvernul ungar a refuzat însă să aprobe o parte importantă a acordului de vânzare a operaţiunilor către Vienna Insurance, tranzacţie care ar duce la crearea unor monopoluri pe piaţă, pentru a salva locuri de muncă și din motive ce ţin de securitatea naţională.

Atitudinea maghiarilor, conduși cu mână autoritară de Viktor Orban, este diametral opusă celei a guvernului de la București, obedient cancelariilor europene și dispus să vândă orice și oricui. O opoziție față de Olanda – țară care se opune în continuare intrării României în spațiul Schengen – sau cu atât mai puțin în fața Austriei, stăpâna indiscutabilă a marilor companii strategice românești (petrol, păduri și bănci) ar fi inimaginabilă pentru guvernul condus în fapt de Klaus Iohannis.

La Budapesta, în condiţiile în care tranzacţia dintre Aegon şi VIG este sub semnul întrebării, există mai mulţi potenţiali ofertanţi, inclusiv asiguratorul ungar Cig Pannonia Nyrt., care sunt gata să intervină pentru a înlocui VIG în cazul în care afacerea eşuează.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri