4.4 C
Constanța
luni, 25 octombrie 2021

Examinare medicală spectaculoasă a delfinului Chen-Chen

Trebuie citit

Premieră în domeniul medical veterinar la Delfinariul din Constanța. O echipă condusă de doctorul Constantin Vasile Ifteme din București a realizat o investigație medicală endoscopică pentru unul din cei doi delfini de la Delfinariul din Constanța.

Intervenția minim-invazivă a avut loc pe data de 19 septembrie a.c., iar imaginile capturate din stomacul duo-gastric al afalinului au fost transmise Organizației Europene a Mamiferelor Marine și unor reputați specialiști din Spania, Rusia și Mexic. De asemenea, delfinul a fost examinat ecografic de directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă, care are o specialitate în această disciplină. Specialiștii au prelevat probe biologice de la delfin, care vor fi analizate de laboratoare din România și Spania.

Investigațiile s-au dovedit necesare după ce, la începutul acestei luni, Chen-Chen a prezentat un apetit alimentar capricios și selectiv. După cum explică dr. Adrian Bîlbă, delfinii – la fel ca toate animalele care pod cădea pradă – au dezvoltat în istoria lor evolutivă capacitatea de a ascunde simptomele de boală. Din acest motiv, starea apatică a delfinului a generat îngrijorare la CMSN. De altfel, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a și anunțat decizia de a suspenda reprezentațiile cu delfini pentru două săptămâni.

Premieră în domeniul medical veterinar la Delfinariul din Constanța. O echipă condusă de doctorul Constantin Vasile Ifteme din București a realizat o investigație medicală endoscopică pentru unul din cei doi delfini de la Delfinariul din Constanța. Intervenția minim-invazivă a avut loc pe data de 19 septembrie a.c., iar imaginile capturate din stomacul duo-gastric al afalinului au fost transmise Organizației Europene a Mamiferelor Marine și unor reputați specialiști din Spania, Rusia și Mexic. De asemenea, delfinul a fost examinat ecografic de directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă, care are o specialitate în această disciplină. Specialiștii au prelevat probe biologice de la delfin, care vor fi analizate de laboratoare din România și Spania.

Investigațiile s-au dovedit necesare după ce, la începutul acestei luni, Chan-Chan a prezentat un apetit alimentar capricios și selectiv. După cum explică dr. Adrian Bîlbă, delfinii – la fel ca toate animalele care pod cădea pradă – au dezvoltat în istoria lor evolutivă capacitatea de a ascunde simptomele de boală. Din acest motiv, starea apatică a delfinului a generat îngrijorare la CMSN. De altfel, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a și anunțat decizia de a suspenda reprezentațiile cu delfini pentru două săptămâni.

În mod uzual, când apar suspiciuni de îmbolnăvire a unui delfin, trebuie adus – cu cheltuieli majore – un specialist în endoscopie din Spania. Însă în situația lui Chen-Chen s-a ivit o oportunitate cu un specialist român, care a lucrat în Mexic și care, în cariera sa, a participat la o operațiune prin care a fost extras din stomacul unei balene eșuate de 40 de tone un bezoar (un dop din plase de pescuit, calcar și diverse deșeuri) de 80 de kilograme, prin endoscopie. Doctorul Ifteme a fost de acord să vină la Constanța, pe cheltuiala sa, cu aparatura sa, și să asigure intervenția PRO-BONO, împreună cu alți 5 medici veterinari din echipa sa.

Intervenția a durat 35 de minute și a fost o reușită – după cum opinează dr. Adrian Bîlbă în interviul acordat pentru Ordinea.Ro. În primul rând, s-a eliminat ipoteza că ar putea exista un obiect obturator în stomacul (cu două camere) al delfinului. Apoi, au fost prelevate probe biologice de la mamifer și imagini de o claritate deosebită, care au adus deja aprecieri pozitive medicului Ifteme din partea comunității științifice internaționale.

Evoluția delfinului Chen-Chen este bună, după cum spune dr. Bîlbă. Mamiferul și-a recăpătat comportamentul alimentar uzual, iar interpretarea imaginilor și a rezultatelor analizelor probelor biologice va evidenția dacă se impune sau nu stabilirea unei terapii.

Directorul CMSN spune că publicul nu trebuie să fie îngrijorat când aude că specialiștii de la Delfinariu examinează un animal ca stare de sănătate, pentru că acest lucru se face din responsabilitate.

Mai multe detalii, AICI.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri