10.4 C
Constanța
vineri, 29 martie 2024

Frumusețea unui accident. Imperfecțiunea perfectă – tarta Tatin

spot_img

Trebuie citit

Unele accidente au în ele frumusețe. Imperfecțiunea accidentală are și ea câteodată și mai multă frumusețe. Câteodată, imperfecțiunea accidentală plină de frumusețe dăinuie și în timp. Universul lucrează.

Să explic. Tarta Tatin, s-a născut dintr-un accident, undeva prin 1880 și ceva într-un mic hotel pe nume Tatin, condus de două surori, Stephanie și Caroline Tatin. Într-o seară, Stephanie a pornit un curs de evenimente care au ajuns până în fața ta, astăzi. Unul din deserturile cunoscute în hotelul ăsta era tarta de mere numai că în seara aia fatidică, fata, cu curcubeie-n cap, a uitat să facă desertul.

Speriată, a uns tava cu unt, a pus merele, zahărul și a aruncat-o-n cuptor.

Când a simțit miros de ars, a realizat că n-a pus aluatu’ la locul lui, SUB mere, așa că l-a pus deasupra. A mai lăsat-o puțin, a scos-o și cu o mișcare iute de mână a întors toată lumea cu susu-n jos cu tot cu tarta ei.

Tarta asta a devenit apoi o “semnătură” a hotelului și apoi a marelui “Chez Maxim” din Paris. Și are și de ce. Da’ mai povestim și la final.

Ce ai nevoie:

–         Mere dulci. Cantitate variabilă, depinde de tavă. Ca să afli câte mere ai nevoie, curăță, scoate cotoarele și feliază mere până umpli fundul tăvii în care vrei să faci tarta. Apoi mai curăță, scoate cotoarele și feliază încă două. După ce ai făcut asta, cântărește merele.

–         Zahăr. Un sfert din cantitatea de mere.

–         Unt. Credeați că se poate fară el?! În Franța?! Două cuvinte: ex-clus!

–         Atât! Lasă fonfleurile cu scorțișoară, că aia e altă poveste de prin alte tari. Nici de alte esențe, arome și dichisuri nu ai nevoie.

–         Aluat de foietaj. Puteți să fiți niște puriști conservatori și să faceți chiar voi aluatul de foietaj dar e ok și ala cumpărat, își face treaba. Dacă sunteți și mai puriști decât puriștii, faceți un aluat de tartă fraged, d-ăla de la mama lui.

Frumusețea accidentului:

1. Ai tăiat și feliat merele cum ți-am spus mai sus, ai aflat câte îți trebuie. E bine să nu fie foarte zemoase, dar dacă sunt, există remedii. Orice are o soluție.

2. În tava în care faci tarta sau într-o crăticioară, pune la foc mic dacă – ești începător sau la foc mediu dacă știi să faci diferența dintre ouă cilbir și ouă benedict – zahărul. Când începe să se topească, amestecă bine cu o spatulă să se lichefieze și să capete culoarea chihlimbarului. Când are culoarea asta…

3. Adaugă untul. Amestecă.

4. Acum ai două opțiuni: aia puristă sau aia practică.

5. Varianta puristă. Dacă ai făcut caramelul în tavă, sari direct la pasul următor. Dacă e în crăticioară, toarnă-l în tavă.

          5.1 Varianta practică. E posibil ca merele să fie mai zemoase și zeama din ele e posibil să-ți strice caramelul, să îl facă prea lichid. Ca să eviți asta, pune merele la călit în caramel. Dă focul mai încet și călește merele în caramel până își lasă zeama și începe să scadă până la consistența caramelului de dinainte de mere. Nu amesteca prea viguros, o să faci piure de mere. Delicatețe!

6. Pui în tavă merele, ori peste caramel dacă nu le-ai călit în el, ori cu tot cu caramel dacă ai ales varianta practică.

7. Mai arunci niște zahăr deasupra merelor, nu foarte mult, să fie. Și câteva cubulețe de unt, mici și puține.

8. Pui deasupra aluatul, îndeși marginile în interiorul tăvii, să îmbrace merele.

9. Cu o furculiță înțepi în câteva locuri aluatul că să aibă aburii pe unde să iasă.

10. Introduci tava în cuptorul pe care am uitat să iți spun să îl încălzești dinainte, la 180 de grade.

11. O lași acolo 30 de minute. Aluatul o să fie tot ce vezi, însă ce e dedesubt….acolo e esență.

12. După ce o scoți din cuptor, faci și tu mișcarea aia care a întors lumea, faci din imperfecțiune perfecțiune, adică pui deasupra tăvii ceva care să acopere tava și întorci totul.

13. Momentul în care ridici tava e ca… nu există comparație, o să simți cum îți încremenește un zâmbet pe față de o să te doară obrajii și nu o să uiți niciodată imaginea aia. Și o să simți cum acidentul are tot sensul din lume, cum accidentul a devenit regulă și nu mai e cale de întoarcere din el.

14. O mănânci caldă! Francezii spun că o tartă Tatin rece nu valorează nici cât tava în care e făcută. Poți să o însoțești cu o lingură de smântână sau înghețată de vanilie deasupra, care să se topească tot așa cum s-a topit inima ta când ai făcut pasul ăla de mai sus.

Culorile și gustul tartei ăsteia o să îți anuleze orice ai gustat vreodată cu mere. Mare atenție, o să uiți de ștrudele, plăcintele bunicii și mărul cu biscuiți din copilărie. Nu e cale de întoarcere. O să simți, o să guști, o să miroși frumusețea în stare pură, născută dintr-un accident, devenită perfectă dintr-o imperfecțiune care altfel ar fi fost de netrecut.

Pare că tot ce ne înconjoară e un accident, mai ales acum, clipă de clipă așteptăm să ne trezim, să ne regăsim viață de altădată. NU!

Hai să căutăm frumusețea în accidente, să întoarcem lumea cu susul în jos și să fim frumoși în imperfecțiune, ca tarta Tatin. 

Av. Emil Mihail TATU

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri